Samverkan som driver omställning till mer hållbar soja och palmolja – nu inte på sitt tredje år
Drygt två år har gått sedan 24 företag och organisationer startade Svenska plattformen för riskgrödor med syfte att skapa branschöverskridande samverkan och påskynda omställningen till hållbara riskgrödor. Idag har antalet medlemmar ökat till 36 stycken. Utgångspunkten i arbetet är den gemensamma visionen om en hållbar produktion och konsumtion av riskgrödor och åtaganden för mer hållbar soja och palmolja.
Plattformens huvudfokus är att stödja medlemmarna i implementeringen av åtagandena för mer hållbar soja och palmolja som antogs under förra året. I korthet innebär åtagandena att medlemmarna senast 2025 ska kräva att all soja och palmolja, i alla varor man hanterar, ska vara verifierad mer hållbar till exempel genom att den är certifierad.
Läs mer om varför svenska företag går i bräschen med gemensamma krav på soja och palmolja.
Dialog och kunskapsutbyte mellan aktörer i värdekedjan
Som en branschöverskridande sammanslutning samlar plattformen aktörer från stora delar av värdekedjan, från foder- och råvaruframställning, producenter och handelsföretag till bransch- och intresseorganisationer.
Detta möjliggör för medlemmar att knyta kontakt med andra delar av värdekedjan för att lära av varandra och få ökad förståelse, vilket bland annat görs genom:
- Stormöten två gånger per år där alla medlemmar träffas för att skapa samsyn och en gemensam bild av nuläget och vägen framåt.
- Dialogmöten på olika teman, till exempel implementering av åtagandena i plattformen och avskogningsförordningen
- Webbinarier med externa experter som bidrar till omvärldsbevakning och kunskapshöjning.
Arbetsgrupper som driver arbetet framåt
Arbetsgrupperna spelar en avgörande roll för att driva arbetet framåt inom plattformen. De är öppna för alla medlemmar och medlemmarnas behov och önskemål formar agendan. Genom arbetsgrupperna får medlemmar möjlighet att diskutera gemensamma frågor och utmaningar och att aktivt driva förändring och utveckling.
Precis som plattformens övriga möten och arbete, strävar arbetsgrupperna efter att vara en trygg och inkluderande plats för samverkan, där medlemmarna kan dela erfarenheter, utbyta idéer och arbeta mot gemensamma mål. I dagsläget finns följande arbetsgrupper:
- Foder
- Kravställning och leverantörsuppföljning
- Avskogningsförordningen
Läs mer här om arbetet i arbetsgrupperna.
Krokar arm med andra nationella initiativ i Europa
Både soja och palmolja har komplexa leveranskedjor med låg grad av transparens som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Det innebär att vi delar många av utmaningarna med andra nationella initiativ i Europa där det finns stora synergier att samverka.
Kunskapsutbyte mellan länder sker både formellt genom bland annat ENSI (European National Soya Initiatives) och FONAP, det tyska forumet för hållbar palmolja där vi är stödjande medlem till ett projekt för småskaliga oljepalmsproducenter i Indonesien, samt under mer informella former:
- Indirekt soja i importerade animalier diskuteras med de nationella initiativen i Danmark, Norge, Storbritannien, Irland och Nederländerna.
- Palmolja och palmkärnolja i foder, kosmetiska, hygien- och rengöringsprodukter diskuteras med de nationella initiativen i Danmark, Storbritannien och Tyskland.
Avskogningsförordningen – en av flera centrala frågor
EU:s avskogningsförordning (EUDR) som börjar gälla vid årsskiftet (läs mer om förordningen här) är en återkommande fråga vid många av plattformens möten. Alla medlemmar berörs mer eller mindre och frågorna är många hur implementeringen och efterlevnaden ska gå till. Det finns därför ett stort värde för medlemmarna att löpande få uppdateringar om det senaste från EU-kommissionen eller den svenska utredningen och att få bolla och höra hur andra tolkar och implementerar lagkraven.
Avskogning är dock bara en av flera frågor som behöver adresseras i arbetet för hållbara riskgrödor. Andra viktiga frågor är omvandling av andra ekosystem, god jordbrukspraxis, utfasning av farliga kemikalier och kränkningar av ursprungs- och lokalbefolkningars rättigheter. Det behövs även andra verktyg vid sidan av lagkraven, inte minst robusta tredjepartscertifieringar vilket är en fråga som medlemmarna i plattformen aktivt arbetar med.