Mål 2025
Omställningen till hållbara riskgrödor kan inte gå snabbt nog. Därför har vi formulerat en ambitiös och skarp deadline:
Senast den 31 december 2025 ska företagsmedlemmarna införliva leverantörskrav i kommersiella avtal för verifierad mer hållbar soja och palmolja i alla varor man hanterar, så väl egna märkesvaror som externa varumärken.
Kraven omfattar, förutom medlemmarna själva, alla leverantörer till svenska dagligvaruhandeln, de stora livsmedelsgrossisterna och den svenska foder- och animalieproduktionen. Kraven har även påverkan på offentlig upphandling.
Färdplan
En bra vägbeskrivning är avgörande för att nå målet. Färdplanerna för soja och palmolja tydliggör basnivån med vilka krav företagen som lägst ställer idag. Här framgår även förflyttningen mot kravställarnivån som ska nås senast den 31 december 2025 där kraven successivt utökas för att omfatta ytterligare produkter från riskgrödorna, varor, marknader och högre andel kravställning på verifierade mer hållbara riskgrödor.
Se färdplanerna i sin helhet
Företagen som har signerat åtagandena för soja och oljepalm och arbetar utifrån färdplanerna är AAK Sverige, Arla Sverige, Axfood, Coop Sverige, Dafgårds, Fontana, Guldfågeln, Scan Sverige, ICA Sverige, Ingelsta Kalkon, Johan i Hallen & Bergfalk, KLS, Kronfågel, Lantmännen (åtagandet omfattar de svenska
affärsverksamheterna), Lidl Sverige, Livekindly, Martin & Servera, Menigo, Nestlé Sverige (har signerat åtagandet för oljepalm, deras globala mål för soja är till 2030), Norvida, Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Foods Sverige.
Verifieringar och verktyg
Företagsmedlemmarna strävar genom leverantörskravställning och uppföljning efter att enbart använda riskgrödor som har producerats mer hållbart. Under en övergångsperiod kan massbalansflöden och krediter användas som verktyg för att driva omställningen till mer hållbara riskgrödor. Övergångsperiodens längd framgår av riskgrödornas färdplaner. Efter den 31 december 2025 kan verktyg så som massbalans och krediter endast användas som ett kompletterande verktyg tillsammans med leverantörsdialog och kravställning på verifierade mer hållbara riskgrödor.
Accepterade verifieringar för mer hållbara riskgrödor
Soja: Certifieringar (Identity Preserved och Segregated): RTRS, ProTerra, Donau Soja, Europe Soya, EU-ekologiskt, IFOAM så som KRAV, QS‐Soyplus eller verifierad icke‐certifierad sojamjöl med ursprung i Kanada som importeras från Norge.
Palmolja: Certifieringar (Identity Preserved och Segregated ): RSPO samt IFOAM så som KRAV.
Vad medlemmarna åtar sig
Alla medlemmar i Svenska plattformen för riskgrödor åtar sig att verka för den gemensamma visionen om en mer hållbar produktion och konsumtion av riskgrödor.
Företagsmedlemmarna åtar sig konkret för soja och palmolja att:
- Efterleva Basnivå i färdplanen från medlemsinträde i Svenska plattformen för riskgrödor.
- Efterleva nivå Kravställare i färdplanen senast den 31 december 2025 genom att införliva leverantörskrav i kommersiella avtal för verifierad mer hållbar soja och upprätta system för riskbaserad uppföljning.
- Bidra till den globala marknadstransformationen genom att bland annat verka för att leverantörer antar och implementerar krav och uppföljning för verifierad mer hållbar soja vad gäller samtliga varor de producerar.
- Årligen rapportera hur arbetet fortlöper och vilka resultatet det ger. Detta görs i års- eller hållbarhetsredovisningen och/eller på medlemmens webbplats, samt till Svenska plattformen för riskgrödor.