Medlemmar åtar sig att
- Följa och respektera ETI Sveriges stadgar och principer.
- Arbeta för hållbara affärsmetoder som respekterar människor, samhälle och miljö:
- Ha strategier och riktlinjer för respekt för människor, samhälle och miljö som minst ska omfatta ETI Sveriges uppförandekod.
- Arbeta aktivt med human rights due diligence i linje med ETI Sveriges principer.
- Verka för ökad transparens och spårbarhet i värdekedjan.
- Verka för att hållbara inköpsmetoder bidrar till förbättrade förutsättningar för människor, miljö och samhälle i värdekedjan.
- Stödja rätten till fackföreningsfrihet, facklig organisering och andra former av arbetstagarrepresentation via demokratiska valprocesser.
- Motverka diskriminering och trakasserier i värdekedjan enligt konvention 190.
- Undvika handelspartners som har verksamhet i länder som är föremål för handelssanktion av FN, EU eller svenska myndigheter, såtillvida detta inte strider mot rådande lagstiftning (exempelvis offentlig upphandling).
- Verka för en rättvis omställning (just transition) med anständiga arbetsvillkor och nya jobb som är hållbara för människor och miljö i linje med Agenda 2030 mål 8.
- Använda sitt inflytande för att stärka hållbara affärsmetoder i hela värdekedjan.
- Årligen rapportera om aktiviteter, resultat och planer i förhållande till ovan nämnda skyldigheter samt kunna visa kontinuerlig förbättring. Rapporten är tillgänglig för allmänheten. Medlemmarna kan välja att inte göra rapporten för anmälningsåret offentligt tillgänglig.
- Betala den årliga medlemsavgiften.
Organisationer, inklusive fack och civilsamhällsorganisationer, åtar sig att stödja företag att uppfylla ovan nämnda medlemsåtaganden.
Uteslutning
I linje med ETI Sveriges stadgar kan en medlem som inte följer sina åtaganden eller bryter mot andemeningen i ETI Sveriges principer uteslutas. Det gäller även företagsmedlemmar som efter ett år inte publikt rapporterat om sitt arbete.