Leverantörsundersökning visar på behovet av skärpta krav på soja och palmolja
En ny undersökning från Svenska plattformen för riskgrödor visar att hållbarhetskraven på palmolja är tydligare och mer etablerade än för soja. Samtidigt tyder resultaten på att kraven på palmolja ofta är begränsade till delar av sortimentet, medan hållbarhetsarbetet för soja i större utsträckning omfattar hela produktutbudet.
Undersökningen tydliggör behovet av skärpta krav, och från och med den 31 december 2025 kommer medlemmarna i Svenska plattformen för riskgrödor att ställa krav på att all soja och palmolja i deras produkter, oavsett varumärke, ska komma från verifierat mer hållbar produktion.
Undersökningens genomförande
Fyra medlemmar i Svenska plattformen för riskgrödor – ICA, Axfood, Coop och Menigo – har genom en enkät undersökt hur leverantörer arbetar för hållbara inköp av soja och palmolja i sina egna varumärken. Resultaten ger en indikation på aktuella trender i branschen och fungerar som ett verktyg för att identifiera var insatserna bör riktas för att påskynda utvecklingen mot mer hållbara inköp av soja och palmolja.
Undersökningen genomfördes under november–december 2024 och besvarades av drygt 100 leverantörer, vilket motsvarar en svarsfrekvens på drygt 30%. Majoriteten av de svarande är svenska livsmedelsleverantörer verksamma inom produktkategorier där soja och/eller palmolja kan förekomma, antingen som ingrediens i produkter eller indirekt genom foder.
De berörda produktkategorierna inkluderar animaliska produkter, mejeri, bageri, konfektyr, färdiglagade livsmedel, vegetabiliska produkter, hygien- och rengöringsprodukter och non-food. Leverantörer som är medlemmar i Svenska plattformen för riskgrödor fick inte enkäten, eftersom de redan följer plattformens gemensamma åtaganden och årligen rapporterar sina framsteg.
Undersökningen genomfördes för att få en bild av vilka initiativ leverantörerna har för att säkerställa hållbar soja och palmolja i sina egna varumärken, såsom policyer, certifiering, målsättningar, kravställning på leverantörer och uppföljning.
Tendenser: Palmolja har tydligare krav, soja kräver mer insatser
Undersökningen visar att en högre andel leverantörer använder certifierad palmolja än certifierad soja, vilket tyder på att hållbarhetsarbetet för palmolja är mer etablerat. När det gäller hur certifierad råvara används, visar undersökningen dock att certifierad palmolja oftare är begränsad till delar av sortimentet, till skillnad från certifierad soja, som i något högre utsträckning omfattar hela sortimentet. En möjlig förklaring kan vara att palmolja används olika beroende på produkttyp och marknadspositionering.
Trots detta ligger hållbarhetsarbetet för soja efter, och en betydligt större andel leverantörer saknar initiativ för mer hållbar soja. Detta tyder på att kraven och ansvaret för soja ännu inte är lika tydliga. Många leverantörer som idag inte arbetar aktivt med hållbar soja uppger att det beror på avsaknaden av tydliga krav från kunder, vilket är något som företagen i Svenska plattformen för riskgrödor nu arbetar för att införliva.
Tydligare krav från och med 2025
Fram till nu har medlemmarna i Svenska plattformen för riskgrödor åtagit sig att ställa krav på mer hållbar soja och palmolja för det egna sortimentet. Från och med den 31 december 2025 kommer dessa krav även att gälla leverantörernas märkesvaror. Detta innebär att ICA, Coop, Axfood och Menigo, tillsammans med de övriga medlemmarna, kommer att kräva att all soja och palmolja i alla produkter, oavsett varumärke, ska komma från verifierat mer hållbar produktion, exempelvis genom certifiering.
Plattformen som stöd i omställningen
Genom gemensamma krav och en branschöverskridande dialog skapas bättre förutsättningar för att handeln, leverantörer och övriga aktörer i värdekedjan ska kunna anpassa sig till de ökade kraven. Svenska plattformen för riskgrödor fungerar som en resurs för vägledning och samarbete, där medlemmarna kan diskutera utmaningar och tillsammans hitta lösningar som underlättar och driver på omställningen. Genom arbetsgrupperna får företag konkret stöd i att hantera leverantörskrav och hitta gemensamma vägar för att öka andelen hållbar soja och palmolja.
Plattformen välkomna nya medlemmar som vill bli en del av vårt gemensamma arbete för mer hållbar soja och palmolja.
Mer information
Har du frågor om plattformens arbete och kommande krav? Läs mer här eller kontakta plattformens projektledare Miriam Thunborg på miriam.thunborg@etisverige.se eller 070 971 12 94.